joi, 21 mai 2009

Cum sa-ti pierzi mintile...

Imi bateam telecomanda de tampla aseara, incercand sa gasesc ceva decent pentru clatirea ochilor. Nimic. Chiar daca m-am chinuit sa-mi ajustez grila TV numai cu posturi pe care am ce vedea, la ora 23:30 nu prea sunt sanse sa vezi ceva interesant pe un canal romanesc. Asa ca, dezamagit, pierdeam vremea - mai mult visand la diverse - pe Antena 3, asteptand sa se termine pauza publicitara pentru "In Gura Presei". Si tot privind in gol, ca gaina la bec, mi-a atras atentia spotul cu asa-zisele interviuri, in care oamenii erau intrebati ce ar face cu o X suma de bani pentru Romania; unii ziceau ca ar mari salariile, altii ca ar ajuta batranii... diverse proiecte care, pentru mine, nu sunt la fel de vitale precum construirea unui adapost pentru oamenii strazii sau imbunatatirea serviciilor sanitare - irelevant. Ceea ce mi-a atras atentia a fost mesajul final in care era prezentat si acest website: http://www.rmgc.ro/

Ca sa nu trebuiasca sa-ti bati capul, iti fac eu un scurt rezumat: compania se cheama Gabriel si s-a oferit sa ne ajute in problema mineritului de la Rosia Montana. Pe site se spune ca exista diverse mituri, cum ar fi suma infima pe care Romania o primeste in urma acestei colaborari - Gabriel fiind o firma straina - sau otravirea mediului in urma procedeului de cianurare a zacamantului de aur. Aceste mituri sunt desfiintate, Gabriel asigurandu-ne ca Romania va avea beneficii mult mai mari, ca procedeul de extragere este aprobat de U.E. si folosit peste tot cu succes (concentratia de substanta nefiind daunatoare), ca vor exista locuri de munca si "1,8 miliarde USD - beneficii directe ale statului roman". Cu alte cuvinte, toate bune si frumoase...

Buuuun... Acum eu, ca si cetatean, proprietar indirect al pamantului si, implicit, al aurului din subteran, vin si intreb: de ce nu investim noi, din 1,8 miliarde $, 1 milion (CEL MULT!) in echipament, oameni si proceduri pentru a extrage si pastra intreaga cantitate de aur? Si, mai ales, cu dreptul cui lasa statul aurul pe mana unor straini care ne dau atat cat cred ei? Eu nu am fost intrebat si banuiesc ca nici tu. Gabriel vrea sa ia ochii lumii cu diverse promisiuni, cu faptul ca se creeaza niste locuri de munca pentru amaratii din Rosia Montana si ca vin in tara 4 miliarde USD. Heh...! Aici apare dilema: eu am zis 1,8 miliarde, nu? Ei bine, da. Daca te uiti atent pe site, ai sa vezi ca scrie "[...] proiectul Rosia Montana aduce Romaniei 4 miliarde de dolari". Pai da! Asa e! Dar cele 2,2 miliarde sunt pentru: "resurse umane, energie electrică, transport, construcţii, reactivi pentru procesare, piese de schimb." Asa... deci eu raman cu 1,8? ...Sau nu? Pai hai sa vedem ce mai zice Gabriel: "1,8 miliarde USD - beneficii directe ale statului român, în dividende pentru Guvernul României, impozite pe salarii, redevenţe şi alte taxe". Hai sa-ti explic, in caz ca nu ai inteles: noi nu avem nici un profit direct in toata afacerea asta! Din aurul ala, noi nu pupam un procent anume. Nu fiindca e pe teritoriul romanesc, nu fiindca e al nostru, nu fiindca asa e normal si de bun simt! Nu, fondurile sunt, de fapt, executarea unor proceduri legale - cu alte cuvinte, e ca si cum Rosia Montana ar fi un apartament, iar eu, ca si proprietar, platesc intretinerea. Genial, nu?

Gabriel mai zice asa: "Statul român are o participaţie de aproape 20% în compania Roşia Montană Gold Corporation." si "Proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de muncă directe pe perioada etapei de construcţie a minei, 800 de locuri de muncă directe în timpul exploatării şi 3.000 de locuri de muncă indirecte pe perioada operării." In traducere, Romania investeste 20% din fondul necesar extragerii si sa fim fericiti ca avem unde sa muncim!

Una peste alta... eu n-am inteles nimic. Creierul meu refuza sa inteleaga de ce este nevoie sa cheltuim bani inutil, sa pierdem timp, resurse si imagine, ca sa vina o firma straina, sa se foloseasca de ce-i al nostru si sa ne arunce o firimitura. Ceea ce se intampla este o rusine. Nu numai pentru cei ale caror buzunare s-au umflat aruncand cu aprobari, dar si pentru fiinta noastra nationala - o bestie balind, avara si corupta, care nu gandeste mai departe de ziua de maine si nu-i pasa decat de propriul burdihan...

As fi vrut sa pot sa rad de aceste probleme. Din pacate, imi amintesc constant de viitorul meu, de faptul ca asta este tara in care o sa imi consum zilele, pana voi inchide ochii. Printre "ei" va creste poate copilul meu... Sau poate vesnic sub "ei", indivizi pentru care lasitatea, minciuna, avaritia sunt virtuti. Ne vom plati gratuitatile cu baxuri de cafea, cartoane de tigari si sticle de whiskey, si lumanarea de la cap va fi platita-n sange pentru fiecare ora in care arde. Dumnezeu cu noi.

8 comentarii:

Atharia spunea...

Pey, sa-ti explic eu pe scurt: Cand tara ta nu se afla in criza financiara, e cazul sa intre intr-una! Si cum altfel decat imprumutand capital strain pt investirea in resurse umane - neprofitabile pt noi de altfel (inafara de muncitorii aia care cateva luni vor avea o paine asigurata) si dand inapoi dobanzi fantastice si nechibzuite pt buzunarul guvernului roman. Sa fim seriosi: Cati din politicienii nostrii dau din banii lor de buzunar pt implicarea intr-un proiect asa zis "caritabil" ??? Hai sa ghicim cine va plati la urma urmei aceste dobanzi ? Nu statul, iti spun eu!!!!

Tomcat83 spunea...

Da. Suntem geniali.

danadorian spunea...

Ma bucur ca nu sunt singura "nationalista" - si asta este, logic, de rau! - care nu se lasa prostita de mirajul acestei Dumnezeiri moderne.

Tomcat83 spunea...

Nu inceta sa ma complimentezi. :))

Anonim spunea...

din pacate... propria experienta cu oamenii, m-a facut sa cred ca poporului roman ii place sa fie sluga, ii place sa i se spuna ce sa faca, are impresia ca e mult prea mic, prost si slab, habar nu are de nimic si daca nu vine cineva sa-i spuna cum se face o mamaliga buna, e pierdut. o nevoie aproape patologica de a fi dominat incat, daca ar disparea toate aceste "capete" care ne "indruma", am sta si ne-am tangui simtandu-ne pierduti. in concluzie, ar trebui sa ducem Romania la psihiatru!

Tomcat83 spunea...

Monica, suntem deja pierduti, iar acele capete care ne spun ce sa facem sunt doar niste actori prosti. Chiar in dimineata asta ma gandeam ca toti politicienii se prefac ca stiu despre ce e vorba - noi nu suntem condusi de niste oameni corupti, dar profesionisti. Nu, cei de sus sunt niste verze care improvizeaza prost pe parcurs.

Am observat de nenumarate ori si m-am intrebat cum e posibil ca "astia" sa creada ca actiunea X sau Y este ceea ce e bun pentru poporul roman. Sunt sute de exemple si nu as putea sa le dau pe toate, dar gandeste-te numai la campaniile electorale: mici + bere, concerte Adi Minune sau, in cazul lui Mazare, pui + sticle de ulei. E foarte serioasa treaba: nici macar minimul efort pe care il fac pentru noi nu este gandit bine.

Un exemplu si mai bun ar fi imbecilitatile pe care le face Udrea sau noul proiect retardat al lui Mazare (un mini Bulj Al Arab - asemeni celui din Dubai, pe lacul Mamaia). Este o constanta bataie de joc, fata de noi si fata de tara.

Acum imi amintesc ca o data, pe un forum, am sustinut cauza monarhiei si am aparat boierimea pe care cartile de istorie o huiduiau. Am spus atunci ca taranimea trebuia tinuta sub control, ca erau necesare niste capete care sa conduca tara, altele decat ale noastre. Ce de injuraturi si ofense mi-am primit... Dar cat de adevarat a fost ce-am spus! Si de ce nu? Te-ar deranja sa vina un neamt, Hohenzollern sau altfel, si sa conduca tara BINE? Te-ai simti jignita?

In alta ordine de idei, am intrat mai devreme pe site-ul U.E. si cel al Parlamentului European. Nu stiu cand, cum, cu ce sau cu cine, dar am sa fac un raport bine legat, atunci cand voi termina cu toate problemele, si-l voi trimite la ei. E foarte probabil sa nu schimbe nimic, dar mi-am promis s-o fac tocmai fiindca nimeni altcineva nu a incercat pana acum. Sunt satul pana la refuz de "bine ca nu e mai rau", "multumeste-te cu ce ai" si "asta e! traim in Romania". Eu, unul, refuz sa mai accept asa ceva.

Anonim spunea...

Nu m-ar deranja sa vina un neamt sau un om de orice alta nationalitate sa ma invete ceea ce nu stiu sau sa ma conduca.
Ma simt insa jignita cand mi se transmite in fata, de catre cei ce au un pic de putere ( indiferent de domeniu, chiar si administratorul de bloc ) ca sunt proasta. Nu, romanii nu sunt prosti, au fost insa educati ca poti ajunce cineva sau ceva decat daca te-ai nascut in familia care trebuie, ca trebuie sa lasi capul in jos in fata celor batrani sau puternici indiferent daca esti sau nu de acord cu ceea ce spun.
Ma doare sa aud in ceea ce priveste oameni ca Mazare sau Vanghelie: "ce daca fura, macar e de al nostru, macar a facut ceva pentru noi". Intreb mereu ce au facut si nu primesc raspuns.
In ceea ce priveste monarhia, place sau nu anumitor oameni, familia de Hohenzollern a fost si va ramane mai nationalista decat multi romani care se bat cu pumnul in piept pe la televizor.

Tomcat83 spunea...

Amin.