vineri, 22 mai 2009

Vlad, tu esti?

Pai se putea? Azi am aflat niste detalii pe care nu multi le stiu despre proiectul de la Rosia Montana... Mai stii ce-am zis ieri? Uita!

M-am dat si eu rotund, ca stiu despre magaria din articolul precedent, doar ca sa aflu ca, de fapt, lucrurile stau fix invers: Romania il trage in piept pe Gabriel!

Lucrurile sunt simple: dupa cateva expertize s-a constatat ca la Rosia Montana NU mai este aur! Da, ai citit bine. Ceea ce se afla in subteran este o cantitate infima, a carei extrageri este clar neprofitabila. Niste smecheri din guvern s-au gandit ca pot face o "afacere", plusand (ca in toate scenariile ce includ investitie straina) si mintind cu nerusinare. Cum sta treaba... Au luat legatura cu aceasta firma Gabriel si au oferit contractul de minerit si, binenteles, expertize proprii in care cifrele sunt mult mai mari decat in realitate. Sub scuza ca zacamantul de la Rosia Montana este strategic si numai oamenii nostri pot face o evaluare pertinenta, le-au varat la baieti raportul sub nas, au acceptat conditiile date si hop! inca o teapa de cateva miliarde!

Frumos, nu? Dar n-am terminat! Care stii povestea cu Insula Serpilor? Pariu ca esti convins(a) ca faza cu gazele naturale si petrolul e pe bune. Ei bine, nu! Dupa ce ne-am cacat pe noi ca bogatia de resurse, uriasa panza de gaz si bula de petrol, apartin Romaniei, dupa un proces injositor cu Ucraina, dupa o victorie de care ne-am bucurat sincer, ghici ce! Drepturile de exploatare au fost vandute, in avans, cu mentiunea necesara "in caz ca noi castigam...", unei firme germane. Firma care, in urma ultimelor studii, si-a luat alta teapa in modelul romanesc. Ca sa citez sursa mea de informare, sub Insula Serpilor se afla "gaz cat sa umpli 3 sticle de Pepsi"... Teapa, fraierilor!

As vrea sa am o concluzie desteapta la articolul asta, dar, sincer sa fiu, vestile primite azi m-au lasat fara cuvinte. Ce sa mai zic? Ce pot sa mai zic...?

Un comentariu:

AngelWings spunea...

Offtopic :) da, chiar le citesc. Nu zilnic, recunosc, dar le citesc. Si oricum nu imi adaug in blogroll decat acele bloguri care imi plac si in care se scrie despre lucruri care ma intereseaza. :)