vineri, 9 ianuarie 2009

Discriminare

Sunt satul pana-n gat de idioti. E evident, e clar, am spus-o de nenumarate ori. Dar ce ma fac acum? Am ajuns in stadiul in care orice parere cu referire la ce nu e bun ma trimite intr-o furie oarba. Ceea ce e perfect: ati mai vazut blogger cu probleme de control al nervilor? Ei, acum da, ca si-a tras si Mircea blog (si mi-a sters cometariul cu urarile aferente). Dar eu nu sunt la fel de cunoscut ca el, asa ca sunt special.

Doar ce mi-am luat un sut in fund, cu bocanc de metal, de pe un chat american. Dintre toti cretinii din Romania, o tipa de 22 sau 24 de ani s-a nimerit sa dea pe-acolo, sa ma invete pe mine cum sta treaba cu viata de pe-aici. Ce m-a scos din toate saritele n-au fost plangerile repetate despre bani, coruptie, sistem etc., ci faptul ca turna toate rahaturile in fata unor straini. Si ne mai miram ca toti se uita la noi ca la ultimii oameni? Ca au impresia ca Romania este o tara din Africa? Da, e adevarat! Traim intr-o tara cu un sistem idiot, suntem condusi de oameni incompetenti si corupti, n-avem bani, educatie, sanatate, dar chiar trebuie sa ne plangem si altora?

O alta caracteristica a romanului este sindromul mainii intinse; nu avem si vrem sa ne dati. Nu merge, deci trebuie sa rezolvati...

Normal, totul a pornit de la o discutie despre Mos Craciun si faptul ca pustii din ziua de azi nu mai cred in asa ceva. Si mai normal, cand la radio DJ-ul acuza ca parintii sunt tampiti ca fac asa ceva, cand Alina Plugaru "e cu noi" la Pro TV, cand Craciunul e o gluma proasta, falsa si impachetata in glam ieftin. Si stii care e problema? NOI! Noi suntem problema fiindca nu facem nimic. Ne plangem. "Copii din ziua de azi cresc prea repede". Bullshit! Parintii mei au crescut la fel de repede ca si mine, ca si restul oamenilor din toata lumea. Problema nu e modernizarea, nici ritmul rapid de evolutie, ci faptul ca suntem condusi de imaginea unor manelisti si tarani, care promoveaza ignoranta pe toate planurile. Parintii sunt de vina fiindca le e mult mai usor sa arunce cateva sute de lei si niste chei de masina decat sa stea de vorba cu plodul razgaiat. Cati din pulifricii astia de liceu crezi ca stiu cine e Domnu' Goe? Probabil ti-ar raspunde ca e baiatu' lu' bastanu' ala care e asociat la Bamboo. Vrei o rezolvare? Lipeste-i doua peste bot si explica-i cum sta treaba, si mai lasa dracului vrajeala asta cu discernamantul. Un pusti de 14 ani are tot atat discernamant cat un junkie pe heroina!

Si-asa trecem si la restul problemelor: saracia, in mod special. Nu credeam sa aud idiotenia asta din gura cuiva, mai ales dupa ce Teo a spus adevarul suprem in materie, sub forma de gluma. Era vorba de saracii copii care vor sa invete si care sunt atatia in Romania... Serios? Sa mori tu! "N-am curent, n-am caldura, mi-e foame de mor... Stiu! O sa fac niste probleme de fizica!". Ma lasi? Da, or fi doi indivizi, cu vointa suprema, care vor sa iasa din rahat si chiar sunt de admirat. Dar ceilalti? Vezi poze cu toti limbricii astia cu ochelari-libelula, pozati langa BMW-ul lu' vecinu', sau toate paparudele de liceu, rascracite (iar il citez pe Teo) pe fotoliul ala bun a lu' bunica. N-au bani sa treaca strada, beau cafea de la automat si freaca bordurile cu toalele lor piratate. Si astia sunt saraci. Nu atat de saraci ca altii, dar astia sunt majoritatea: copii cu situatii modeste. Deci chiar saracia sa fie problema?

In final ajungem si la locurile de munca, prost platite si putine. Si totusi atat de multe masini germane in oras! Mi-aduc aminte de o discutie cu unul din mecanicii de pe nava, om simpatic si de treaba, dar la fel de frustrat. Imi spunea sa nu rad niciodata de mecanici, ca ei sunt baza, ca ei muncesc cel mai mult. Mi-a spus sa nu ma plang ca-s obosit, ca el trage de chei toata ziua si curg apele pe el langa motoare si tevi. Frate, eu te inteleg, esti muncitor, esti tare pe treaba ta, fara tine miile astea de tone nu ar pluti! Dar stii ce? Nu eu te-am pus sa te faci mecanic. Puteai sa faci ce fac eu, sa-ti freci coatele de birouri si ochii in radare! Fiecare e liber sa isi aleaga meseria si calea in viata. Restul e doar o prostie ideatica! Iar daca-mi spui ca te frustreaza faptul ca nu poti face ce-ti place si sa fii si platit pentru asta, inseamna ca n-ai mancat saptamani intregi paine cu margarina sau intr-adevar ai o problema psihica. Traim intr-o societate in care nu avem luxul asta, asa ca adapteaza-te sau taci dracului din gura!

Toate lucrurile astea le-am discutat in contradictoriu mai devreme. Frustrare, complexe, incapatanare intr-o gandire fantezista si intr-o mentalitate ignoranta. Sunt satul! Nu mai suport oamenii astia si o sa discriminez, o sa lovesc in oamenii de genul asta. Fie ca e egoism sau irascibilitate, nu-mi pasa - nu esti singurul nefericit din tara asta! Nu esti singurul cu probleme, cu frustrari si cu vise naruite. Diferenta dintre tine si mine e ca eu nu astept schimbarea de la altii. Nu cu adevarat...

Ironic e ca sunt discriminat la randul meu. Mi-am luat un ban de pe chat-ul cu pricina fiindca mi-am aparat convingerile, in acelasi timp enervand pe totii oamenii de-acolo. Asta e! Au trecut 30 de minute si ma intorc, curios de repercursiuni, dar mult mai linistit. O fi si asta o metoda... They bitch at me, I bitch at you. Fun, huh?

Niciun comentariu: