joi, 7 ianuarie 2010

Lucruri esentiale


Justify FullMotto:

"Hai, baieti!
Puneti mana pe lopeti
C-a venit momentu'
Sa-nvartim cimentu'!"

S-a facut foarte mult caz zilele astea de asocierea politicienilor PDL, Basescu mai exact, si exponentii de seama ai lumii manelelor. Victor Ciutacu incepea o asa-zisa campanie acum cateva zile, prezentand pe blogul personal doua clipuri care, mai tarziu, aveau sa apara in mod repetat in cateva episoade Sinteza Zilei. Aseara chiar au fost invitati care sa analizeze nu numai din punct de vedere artistic, dar sociologic (si politic, indirect) fenomenul campaniei cu si pentru consumatorii / producatorii de manele; discutia a fost "extrem de interesanta" (cum ar spune Gadea), avand in vedere ca invitatii erau Gabriel Cotabita, Mihai Bendeac, maestrul Mircea Diaconu si un profesor al carui nume, spre rusinea mea, nu l-am retinut. Tema era "modele in viata" si s-a trecut, pas cu pas, de la Mircea Badea pana la Vali Vijelie, intr-un mod pe cat de placut si amuzant, pe-atat de trist si serios.

Hai sa fim lamuriti! Eu am afirmat mai demult ca manelele ar trebui interzise prin lege. DAR! Nu este vorba despre o cruciada impotriva unui fenomen de calitate indoielnica, a unui snobism impus de principii, a unei incalcari a filosofiei de "live and let live" sau a unei reactii vindicative din punctul de vedere al consumatorului de rock frustrat. Unghiul artistic nu face subiectul discutiei, nici macar cel sociologic - plangerea de mila a generatiei McDonald's - sau cel politic, incercand in vreun fel sa atac eternul si fascinantul Basel. Daca te-ai gandit la toate astea sau macar una din aceste variante, uita! Stergem tot, mai putin ideea principala, si o luam de la capat.

Cum spuneam, eu sunt de parere ca manelele ar trebui sa devina ilegale din prea simplul si nediscutatul motiv esential: modul in care romanul tanar este educat prin mediatizarea si laudarea acestui stil jegos de muzica si viata este cel mai daunator lucru pentru tara din 1989 incoace! Prin '96, cand aparuse fenomenul hip-hop, de promovare a subculturii underground, ma luasem cu mainile de cap, disperat chiar si la 12-13 ani de prapastia ignorantei in care parea ca ne indreptam. Imi imaginam generatii intregi de "baietasi de cartier" care, desi crescuti in vile, conducand Mercedes-uri si imbracati in cele mai scumpe haine, se dadeau dupa cires, convinsi ei-stiu-cum ca ar fi negri de ghetto-uri. Acum sunt si mai terifiat! Macar hip-hop-ul, in superficialitatea si simplismul lui, este un stil care retine, sumar e-adevarat, parte din componenta artistica a muzicii; este totusi vorba de versuri, de stil, inteligenta, chestionarea vietii sociale si politice (vezi Parazitii, trupa pe care o admir sincer), chiar si includerea stilului graffiti, uneori banal, dar uimitor in originalitatea anumitor creatii.

In comparatie (sau antiteza chiar!), fenomenul manea este un dezastru complet. De la stilul oribil, lipsit de orice originalitate, orice creativitate, de imbracaminte si terminand cu muzica identica si mesajele pur imbecile, tot ce apartine de acest concept este malefic si daunator. Versurile, urmate ca litera de lege de consumatori, nu numai ca promoveaza lucrurile frivole si materialismul cu orice pret, dar incita la violenta (in cazurile in care se afirma lucruri de genul "daca mi-ai calcat bocancul / iti rup fata, iti sparg botul" - vezi Florin Maimuta - sau "cine e stapanul, cine e jupanul?", indemnand la modelul interlopului sef de cartier), ci si la ignoranta fata de tot ceea ce consideram de calitate sau o calitate cand ne referim la individ. Videoclipurile prezinta femei dand din fese, fiind tratate ca niste curve de lux (ex. clipul lui N. Guta "Sunt tigan european"), limuzine nemtesti, teancuri de bani aruncate, arme de foc si vile pe cat de scumpe, pe-atat de lipsite de gust.

Sunt sute de exemple pe care le-as putea da, dar ai prins ideea! Ne distrugem voit, incepand cu primul om al tarii si campania sa electorala, generatiile tinere prin promovarea de acest gen al unor lucruri 100% de prost gust. Ce crede pustiul cordit de clasa a 9-a cand il vede pe Florin Salam afirmand ca "Basescu e cel mai jupan" si apoi acesta chiar castiga alegerile? Exact ce spuneam intr-un articol anterior: cat de smecher e asta daca "ii face" pe toti de unul singur si il mai lauda si manelistii! Si ca sa fie treaba terminata, Presedintele mai si afirma ca avem nevoie de barmani si mecanici, sugand in mod repetat fonduri de la Educatie si incalcand legea de majorare a salariilor profesorilor.

Asadar... ce facem? Ne uitam oripilati cum astia mici se transforma in niste animale, indivizi cu gandire liniara si claustrata in mod voit, doar fiindca niste politicieni vor cu orice pret sa castige alegerile. Daca pana acum eram doar in dubiu ca profesorul Bogdan Teodorescu se inseala cand afirma ca sunt foarte multi indivizi onorabili si de bun gust in tara asta (incat sa combata prin insasi existenta lor gunoaiele umane consumatoare de manele), acum afirmatia este intru totul infirmata de realitate: suntem un popor de mafioti, de ignorant si de corupti. Majoritatea dicteaza si indica ceea ce consideram adevarat; majoritatea a indicat lucrurile astea. Majoritatea votanta.

Parerea mea...? Ne indreptam in mod cert, daca lucrurile nu se vor schimba, spre un razboi civil. Cei cu bani, intr-o uriasa parte facuti in mod ilegal si / sau imoral, adoratori ai prea-divinizatului ban, si ceilalti, cei cu principii si pastratori de valori reale, adusi in pragul isteriei si mizeriei de cei dintai, prin simpla si ultra mediatizata idee ca daca ai bani, poti face orice. Poate ca Sinteza Zilei ar trebui sa abordeze situatia si din punctul asta de vedere, in speranta ca cineva acolo sus va avea o revelatie... Dar slabe sanse.



L.E.: Am schimbat clipul fiindca e mult mai potrivit subiectului. Si Guess Who imi place chiar foarte mult. :) Merci, Blackstalker.

Un comentariu:

Anonim spunea...

http://anotherfreakyinthewall.blogspot.com/