joi, 2 ianuarie 2014

Avocatul Diavolului I



Despre subiectul Religie am discutat atât de mult, încât mă simt precum vocea aia de la Vodafone: pentru monolog despre inacuratețea Bibliei, apasă 1; pentru discurs furios despre stupiditatea extremismului religios și paradoxul ateismului impus, apasă 2; pentru a afla despre ce infracțiuni mai comit popii, apasă trei; pentru a fi redirecționat spre pizda mă-tii, donează pentru Catedrala Mântuirii!


Articolul ăsta începuse în alt scop, a cărui importanță a pierit violent când am dat cu ochii de ăsta. Ar fi fost probabil mai inspirați dacă și-ar fi ținut gura și-ar fi mers pe șustache, fiindcă eu am hobby-uri bizare și... uite chestie: am citit toate cele 9 pagini PDF ale legii 489/2006, invocată în comunicatul ăla. Deci hai să ne distrăm puțin...

“Sprijinul de la bugetul de stat pentru cultele religioase din România este constitutional și legal, fiind consecința confiscării proprietăților bisericești prin legea secularizării din anul 1863 și de către regimul comunist din România după anul 1948.”

Nu există nici un fel de mențiune în Legea 489/2006 despre confiscarea proprietăților bisericești sau a legii secularizării din anul 1863; cu atât mai puțin, această inepție cu pretext de lege nu justifică într-un fel special “sprijinul de la bugetul de stat” pe care îl acordă cultelor religioase, altfel decât menționând că România sprijină cultele din pură simpatie pentru presupusa lor contribuție:

Art. 7. (1) Statul român recunoaşte cultelor rolul spiritual, educaţional, social-caritabil, cultural şi de parteneriat  social, precum şi statutul lor de factori ai păcii sociale.

Nu există nici un fel de mențiune clară, ce atestă ca statutul privilegiat al B.O.R. și acordarea de fonduri uriașe ar fi rezultatul abuzului “regimului comunist din România după anul 1948.” Singurul alineat ce amintește de această perioadă, poate fi găsit în Secțiunea 4 – Patrimoniul Cultelor:

Art. 27. - 2) Bunurile sacre, respectiv cele afectate direct şi exclusiv cultului, stabilite conform statutelor proprii în conformitate cu tradiţia şi practicile fiecărui cult, dobândite cu titlu, sunt insesizabile şi imprescriptibile şi pot fi înstrăinate doar în condiţiile statutare specifice fiecărui cult.

Corect! DAR:

Art. 27.(3) Prevederile alin. (2) nu afectează redobândirea bunurilor sacre confiscate în mod abuziv de către stat în perioada 1940-1989, precum şi a celor preluate fără titlu.

Și ce treabă are asta cu faptul că sunteți subvenționați de Stat și aveți tupeul să mai cereți încă 300.000 RON de la Consiliile Județene? Păi n-are… Deci să-ți iau poala-n trompetă, că mănânci căcat și zici că-i tămâie! …Dar să continuăm!

“Reamintim că sprijinul de la bugetul de stat pentru cele 18 Culte religioase din România în anul 2013 reprezintă 0,2% din bugetul României și respectiv 0,08% din PIB, adică de 20 ori mai puțin decât bugetul pentru sănătate.”

Așa, și eu ar trebui să zic sărumâna că e doar atât sau ce vrei să spui cu asta? De ce nu se estimează măcar o cifră, ca să ne facem o idee? Lasă, ca am informații mai interesante. Ia să vedem ce mai zice legea asta:

Art. 9. (1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.
E frumos cu ipocrizia. Statul e neutru față de orice credință, dar Art. 7.(2) Statul român recunoaşte rolul important al Bisericii Ortodoxe Române şi al celorlaltor biserici şi culte recunoscute în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii româneşti.
 
Bun! Perfect! Deci să înțeleg că acea sumă subvenționată nu e un privilegiu, ci... Hmm. Dar…  "(…) Biserica a primit la ultima şedinţă de Guvern 10 milioane de lei, în plus faţă de cele 20 de milioane deja alocate pe 11 decembrie. De asemenea, pe 18 decembrie, BOR a primit în administrare printr-o ordonanţă de urgenţă şi Complexul hotelier "Bradul" din Covasna (hotel, restaurant, baza de tratament, teren de sport, parc amenajat, izvor de ape minerale), împreună cu 2.3 hectare de teren." (sursa - Ziarul de Iași).

Absolut superb, ce să mai…! Trebuie apreciată idioțenia totalmente genială a acestui document emis de guvern în 2006 și, sub cea mai delicioasă nuanță de ironie, asemănarea dintre el și Biblie, în ceea ce privește afirmațiile nonsensice și contrazicerile de la un alineat la altul. Luați de vă bucurați de preferatele mele din Art. 10!

 (4) Statul sprijină, la cerere, prin contribuţii, în raport cu numărul credincioşilor cetăţeni români şi cu nevoile reale de subzistenţă şi activitate, salarizarea personalului clerical şi neclerical aparţinând cultelor recunoscute. Statul sprijină cu contribuţii în cuantum mai mare salarizarea personalului de cult al unităţilor de cult cu venituri reduse, în condiţiile stabilite prin lege.
(5) Nimeni nu poate fi constrâns prin acte administrative sau prin alte metode să contribuie la cheltuielile unui cult religios.
(6) Cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului, pentru cheltuielile privind funcţionarea unităţilor de cult, pentru reparaţii şi construcţii noi, în raport cu numărul credincioşilor, conform ultimului recensământ, şi cu nevoile reale.
(7) Statul sprijină activitatea cultelor recunoscute şi în calitate de furnizori de servicii sociale.

Din (4), (5) și (7) eu, un individ cu o minimă înțelegere a Dreptului și capabil de o logică la nivel decent, înțeleg că statul este un organism separat de restul națiunii, care acționează în numele ei fără s-o reprezinte. Cum altfel ar putea legea 489 să explice că nimeni nu poate fi constrâns, dar totuși statul sprijină – cică la cerere – salarizarea și cheltuielile cultelor, decât dacă statul nu ar fi constituit din oameni care, în ciuda faptului că au fost aleși într-un context democratic  (adică să reprezinte vocea poporului), îi doare-n baton de noi? Și ca să fie treaba oablă, să nu se prindă proștii, mai ne spun și-așa:

Art. 11. – Sprijinul statului constă şi în acordarea de facilităţi fiscale, în condiţiile legii.
Ce anume înseamnă facilități fiscale, nu se menționează, că de ce s-ar face asta? E ca și cu procentele alea de care amintea răspopitul mai sus: nu-s secret, dar nici nu se declară nimic limpede. Dar l-am cam uitat și pe el; hai să revenim la mirobolantul comunicat:

În România nu se închid spitale și școli din cauza Bisericii, ci din cauza scăderii numărului populației și pentru că au apărut spitale și școli private. În același timp, menționăm faptul că Biserica desfășoară o consistentă operă socială, medicală și educațională în societate pentru care eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit numai anul trecut aproximativ 70 milioane de lei (aproximativ 16 milioane euro). Între instituțiile sociale ale Bisericii Ortodoxe Române se numară 44 instituţii medicale şi farmacii, inclusiv un spital (Providența - Iași).    De altfel, biserica prin slujbele ei într-o comunitate este un spital pentru suflete, pentru vindecarea de păcate, de gânduri, cuvinte și fapte rele, dar mai ales pentru vindecarea omului de înstrăinarea lui de Dumnezeu și de semeni.”

Să moară mă-ta că de-asta nu avem noi școli și spitale! Declarația e atât de absurdă încât dă senzația că jegurile astea în țoale negre n-au călcat niciodată pe la Urgență, să vadă cum stau oamenii – unii cu hemoragii externe, cărora nici măcar sângerarea nu le este oprită până nu intră în cabinet – cu orele pe holuri. În Constanța, un oraș cu peste 200.000 locuitori, există un singur doctor pe ambulanță, și deși eu locuiesc la 2 minute de Spitalul Județean, șoferilor le ia între 45 de minute și 2 ore să ajungă la mine, în funcție de serviciul de care e nevoie. 

Și faza cu spitale și școli private... Mă bufnește un râs isteric, gâlgâindu-mi în stomac. Păi, mă vierme, atunci cum pula mea se face că numărul bisericilor ortodoxe e în creștere, în condițiile în care numărul populației e în scădere și se înmulțesc cei care renunță să vă frecventeze cluburile? Știu răspunsul, nu-ți bate capul. Dar aceeași logică n-ar trebui să fie aplicată cu mult mai mult interes și seriozitate când e vorba de școli și spitale? Nu... Fiindcă voi oferiți servicii medicale. Care-s alea 44 de instituții medicale? Și care-s farmaciile? Poate farmaciile naturiste, de genul celei de la Curtea Brâncovenească, unde se vinde alifie de gălbenele la preț de Viagra. Și, mai precis, de care gânduri, cuvinte și fapte rele ne vindecați voi? De natura discriminatorie pe bază de credință, orientare sexuală și preferințe politice? Fiindcă văd, se observă clar natura tot mai tolerantă a românului vis-a-vis de... orice. În special semenii lui!

“De altfel, așa cum ne-au obișnuit în ultimii ani, ASUR are doar inițiative propagandistice cu scopul învrăjbirii societății românești împotriva Cultelor religioase. Probabil se încearcă și o justificare a fondurilor primite din străinătate, așa cum s-a menționat în presa românească în ultimii ani.”

Deocamdată, ASUR nu s-a luat decât de voi și de nesimțirea crasă de care dați dovadă. Eu nu am văzut nicăieri menționându-se ceva despre lutherani, catolici, evrei sau musulmani, și nici asociindu-se aceste culte cu frauda sau furtul. Niciodată! Și îți permiți să închei, prea-fericit căcat în patrafir de aur, cu o altă afirmație vagă, menită să alimenteze mintea prostului îndoctrinat cu “crede și nu cerceta”. Nasol, părințele… Nașpa de-a dreptul, mai ales că începem să ne trezim, începem să vă vedem și că nu aveți cum să vă ascundeți. Sper să vă dinamiteze cineva Caterdrala vieții, fix la inaugurare!

P.S. Multe mulțumiri paginii Patriarhiei care mi-a facilitat citirea legii 489/2006, într-un format decent, spre deosebire de cel al guvernului, de pe care n-am putut folosi PDF-ul pentru a copia citatele oferite mai sus.
P.P.S. La mulți ani, 2014! Să faciliteze Î.P.S.-ul toate bucuriile de la Dumnezeu!

Niciun comentariu: