vineri, 10 iulie 2009

Sa mori tu...


Mircea Badea si-a inceput aseara emisiunea tunand despre blogul Andreei Vass, consilier al primului ministru; pe scurt, desi o sa public intreg articolul doamnei sau domnisoarei, este vorba de lansarea unei provocari (mindblowing!) catre populatie: cine vine cu cea mai buna sau aplicabila solutie sau idee anti criza, va avea onoarea de a lua cina si discuta subiectul respectiv cu Andreea Vass, in biroul acesteia. Vreau sa subliniez nu acest fapt, pe care-l poti observa clar din raspunsul meu pe blogul consilierului, ci modul in care aceasta m-a pus in aceeasi oala cu alti comentatori off-topic, incercand sa para (pueril as zice) de partea noastra, a celor care strigam: JOS CORUPTIA! Enjoy:


Andreea Vass: [...] Concurs de criza : O idee, o cina, o ordonanta

Va provoc sa contruiti in loc sa asistati pasivi la ce se intampla in Romania sub criza. Sunt convinsa ca niciun guvern postedembrist nu poate scapa de critica, dar sunt la fel de sigura ca unele idei ale celor guvernati pot fi mai bune ca ale celor care guverneaza. Exista o singura problema: ideile voastre nu ajung la noi. De aceea lansez acest concurs-experiment care va dura o luna. Astept saptamanal masuri anticriza, iar autorul celei mai interesante idei va fi invitat sa discutam propunerea la cina in biroul meu de la Guvern. In situatia in care aceasta initiativa poate ajuta, promit sa ma bat pentru a o transforma in ordonanta de urgenta. Asadar, vor fi patru intalniri la cina din care sper sa se nasca o ordonanta de urgenta care sa completeze programul anticriza. Va astept.

Nota: In cazul in care niciuna dintre propunerile saptamanale nu va fi acceptabila , atunci voi scrie de ce a trebuit sa iau cina singura. Am incredere ca puteti! Trebuie doar sa ma convingeti. [...]


Tomcat83: Raspuns.

Domnisoara sau doamna, nu va cunosc, deci nu pot sa critic direct. Desi sunt foarte tentat sa va includ in stereotipul politicianului roman. M. Badea are dreptate: concursul asta e absurd - dumneavoastra sunteti -platita- sa gasiti solutii, nu noi. Vreti sa amelioriati siguatia? Admirabil; Eliminati coruptia sau macar educati-va politicienii sa sustraga fonduri mai cu perdea, nu cu scene de 75.000 euro si nici cu sporuri de vacante care spulbera imaginatia si bunul simt.

Ce ma surprinde, si nu numai in cazul dumneavoastra, dar a TUTUROR politicienilor romani, e faptul ca odata ajunsi in post, nu mai vad absolut nimic din ce e real. Se implica in niste actiuni si propun asa niste absurditati incat unii dintre noi se intreaba daca am innebunit sau suferim de halucinatii. Inclusiv dumneavoastra, care ne cereti -noua- idei. Ce-ar fi sa iesiti din casa, sa cumparati un bilet de autobuz si sa faceti o plimbare prin oras, asa cum o faceati mai demult? Ce-ar fi sa va plimbati 30 de minute pe jos si sa priviti oamenii din jurul dumneavoastra? Sunt convins ca s-ar dovedi a fi o inspiratie neasteptata si mult mai benefica decat orice proiect “civil”. Ar mai fi o solutie: sa faceti un lucru destept si sa cereti consultanta straina - ceea ce ar fi trebuit facut direct dupa ‘89. Nu sa ne chinuim ani de zile intr-o pseudo-democratie, in care sa ne mintim ca suntem liberi si avem putere de decizie, in care sa tot incercam si sa ratam. Nu era mai simplu sa copiem un model care s-a dovedit a fi deja de succes? Analog: de ce nu dati niste telefoane in alta tara europeana, sa vedeti cum se descurca ei pe timp de criza?

Eu va doresc succes, desi sunt scarbit de sistemul de guvernare romanesc. Sunt demoralizat, sunt cinic, sunt sinistru chiar in viziunea me vis-a-vis de acest subiect. Dar totusi am 26 de ani si, in ciuda faptului ca tot ce e in exteriorul apartamentului meu ma raneste, ma insulta, ma abuzeaza, vreau sa sper ca viitorul imi rezerva si ape linistite. Nu sper fiindca vreau sau fiindca-s optimist (pozitivismul mi-a decedat demult), ci fiindca nu am de ales. Numai bine.


Andreea Vass: Raspuns.

strong>TUTUROR CELOR CARE PROPUN SOLUTIA “STOP JAFULUI PUBLIC”

Sunt in total acord, dar nimic nu se va intampla fara ca eu, tu, el sau ea sa spuna tare EU NU PLATESC SPAGA! Este o campanie pe care am lansat-o pe 9 decembrie 2008, alaturi de implicarea mea ca voluntar in proiectul ROMANIA CURATA - Coalitia pentru Universitati Curate (initiativa SAR). Credeti ca americanul sau francezul sau englezul nu are inclinatia umana de a obtine beneficii cu eforturi cat mai nici? Eu cred ca DA. In cazul lor se poate mai putin. Diferenta o facem noi, oamenii obisnuiti, care asistam pasiv la ce se intampla sau care veghem vigilenti la gestiunea bunului public. Presiunea publica este cea mai veritabila arma anticoruptie.

De 9 DECEMBRIE 2008, ziua internationala anticoruptie scriam acest text, aici pe blog:

Plumbul din aripile dezvoltarii Romaniei are un nume: CORUPTIE.
De la elevii si studentii care copiaza la examene pana la gradatiile de merit oferite de catre cetateni politicienilor corupti, totul pare viciat. Suntem ametiti cu buna-stiinta in hatisurile administrative, ale justitiei si ale politiei. Dansul solitar al DNA si ANI este ineficient. Obosim prematur in lupta cu propriile noastre vicii.
Nici organizatiile neguvernamentale din coalitia “Romania curata” nu reusesc sa culeaga roadele atator semnale trase printre decidentii politici. Initiativele Freedom House, ale Societatii Academice din Romania, ale Centrului pentru Jurnalism Independent, ale Grupului pentru Dialog Social, ale Transparency International Romania sau cele aleAcademiei de Advocacy sunt laudabile de altfel pentru energia lor inepuizabila, dar insuficiente. Organizatia Natiunilor Unite ne “obliga”, de cinci ani incoace, ca pe 9 decembrie sa ne amintim ca trebuie sa ne asumam batalia pentru prevenirea si combaterea coruptiei la nivel individual.Buna guvernare nu poate deveni o realitate fara asumarea principiilor etice, a transparentei si a responsabilitatii propriilor actiuni. Nu sunt nici trucuri, nici vorbe perfide. Sunt valorile asupra carora ar trebui noi, fiecare individ in parte, sa veghem vigilenti. Or noi, romanii, ce facem?Suntem incarcati de revolta, daca suntem, si atat.
Ridicam in continuare din umeri si platim spaga la fiecare pas. Deh, trebuie sa ne rezolvam rapid problemele. Cand vom spune GATA? Nu mai vreau sa platesc spaga! Crezi ca mai e cineva care nu ia spaga? Crezi ca vei ajunge sa iei si tu? Nu cred in solutii minune, dar sunt convinsa ca ne putem informa. Vezi, de pilda, recomandarile lansate cu ocazia ultimei evaluari a Indicelui de Perceptie a Coruptiei in Romania (2008) sau ghidurile adresate cetatenilor pentru gestionarea eficienta a relatiei cu administratia publica locala si centrala, cu scoala, cu justitia, cu aplicarea corecta a legii fondului funciar si al dreptului de proprietate.

Sunt convinsa ca putem discuta despre caile de solutionare, ca putem spune: EU NU!
Mita nu este deloc straina nici industriilor. Companiile cu cea mai mare inclinatie de a da mita reprezentantilor statului, conform unuiclasament publicat recent de catre Transparency International, sunt cele active in sectorul public si al constructiilor, imobiliare si dezvoltarea de proprietati, petrol si gaze, industrie grea si minerit. Cele mai „curate” sectoare, pe de alta parte, sunt cele din domeniile tehnologiei informatiei, pescuit, finante si banci.
Cred ca ne putem asuma rolul de avertizori de integritate la toate nivelurile.

Haideti sa renuntam la cinismul si egoismul nostru si sa spunem cu TOTII raspicat:

EU NU PLATESC SPAGA!


Concluzii: La fel ca restul politicienilor romani, te eschivezi si imi insulti inteligenta prin generalizarea problemei / faptul ca incerci sa pari o vasnica aparatoare a valorilor morale. Toti suntem corupti, draga Andreea, si tocmai de-asta replica ta este cu atat mai absurda. Sunteti la guvernare de 20 de ani si acest concept n-a facut decat sa evolueze, sa existe cu o nesimtire inimaginabila chiar si in aceasta perioada dramatica, iar tu ai tupeu sa-mi vorbesti mie de combatere? De "EU NU!"? Am TOT DREPTUL sa fiu cinic, cat despre egoism... nu ai tu nici calitatea, nici background-ul sa tii predici vreunuia din noi. Stiu ca nu o sa citesti niciodata aceste randuri si ca nu o sa dai doi bani pe ceea ce cred eu sau oricare alt prost care mai spera ca nu suntem damnati. Cred in puterea cuvintelor - e singurul lucru pe care romanii l-au recuperat in intregime dupa rusinea din '89. Sper sa oferi cina aia cuiva - macar o gura sa hraniti si voi cat va ingropati in scaunele alea de piele.



Niciun comentariu: