sâmbătă, 14 decembrie 2013

Magia neagră a sărbătorilor

Bă, care-i faza cu bradul? Pe bune, ce semnificație are tăierea a milioane de copaci în Creștinism? Sunt unii care brusc, de sărbători o iau complet razna, susținând cu toată fibra că nu e Crăciun adevărat fără brad în casă. Tot ăștia încep să împodobească biata coniferă cu o săptămână înainte și spamează rețelele de telefonie cu mesaje tip "Fie ca", pledând tot feluri de imbecilități conformiste, artificiale, furate de pe net, în care - în mod absolut șocant! - chiar cred la momentul respectiv, deși în restul anului (mai puțin de Paște, când iar o iau urât pe arătură) nu au nici cea mai subtilă tangență cu religia. Nu văd scopul, rostul, folosul masacrului care se întâmplă anual - de logică nici nu mai vorbesc! 
  
Încerc să-mi imaginez ce-o fi în căpățânile ăstora pompați până la refuz cu doctrină tradiționalistă și cu ler, și nu pot să pricep unde-i legătura dintre nașterea lui Christos și flora din sufragerie. Oare oamenii ăștia gândesc? Și dacă gândesc, oare ce își spun? "Trebuie să dau 60 de RON pe pinul ăla argintiu, că altfel plânge Iisus!"

Cred, mai repede, că e vorba de păstrarea obiceiului... "Fiindcă e important." Fiincă... cine spune? Vecinul? Bunica? Televizorul? Și eu am un obicei: să beau cafea pe stomacul gol. Asta nu înseamnă ca e un obicei sănătos! Nu înseamnă că aș vrea ca și copii mei să-l urmeze! Mai e unul: masacrarea porcului în cel mai bestial mod posibil (de masacrul mieilor de Înviere nici nu mai vorbesc!) - o super tradiție, pasată din tată-n fiu, un fel de rit de inițiere în maturitate. Că nu ești bărbat dacă nu înfigi lama-n jugulara lui Ghiță, nu? ...Păi da. Ba chiar facem și scandal că s-a isterizat U.E., și Becali protesta disperat că cum să nu aibă el dreptul să decupeze șoriciul cu mâna lui. ...Suntem complet cretini sau mi se pare mie?

Altă chestie pe care n-o înțeleg e isteria gospodinelor cu ce să pună pe masă, obsesia curățeniei în casă, deși covorul din sufragerie o să arate ca un cur de porc spinos când o să înceapă conifera să năpârlească, și execuția planului de sărbători întocmai conform programului de dinainte stabilit. Trebuie neapărat să respecți programul! Împodobim cadavrul în mijlocul casei, ne așezăm la masă și băgăm cârnaț și sarma până simțim că ne crapă inima-n noi, apoi împărțim cadouri. Pe urmă, bătrânii la tradiționalul hruscism televelizat și ăi' mai tineri, în club, să petreacă pân' la ziuă nașterea Mântuitorului. Mă întreb - că eu chiar mă întreb chestiile astea - ce o fi zicând Christos despre modul în care muritorii îl celebrează; un caz interesant de contemplat ar fi cel al lui Mazăre, care bagă și-o liniuță de coca, să simtă mai intens spiritul Crăciunului, cu câte-o curvă pe fiecare genunchi.

Ce mă calcă cu totul pe nervi, în afară de uciderea copacilor care în restul anului ne curăță aerul de toxine și ne țin în viață producând oxigen, e impotența românului de a produce un Moș Crăciun decent. Foarte serios! Când ai văzut ultima oara un Moș Crăciun care să nu-ți inspire caliceală și proastă improvizație? E jenant! Cu Moșul chiar n-am nimic - e băiat bun, aduce cadouri, deși pe mine dintotdeauna m-a intimidat. Na... mare, gras, cu ditamai barba, costumat în roșu aprins... Ba mai și știe ce drăcovenii ai făcut în restul anului! Mă rog, divaghez... Dar chiar mă enervează rău chestia asta. Moșii - până și ăia din mall-uri, care ar trebui să arate mai elegant - parcă-s scoși dintr-un aparat de clonat ce s-a stricat. Ba au bărbi din vată! Ba au niște pantaloni cu două numere mai largi și unul mai scurt! Ba sunt mai întunecați la ten și te-ntreabă dacă nu vrei să faci o poză de 10 lei cu ei! Ca să nu mai vorbim de faptul că nici măcar UNUL nu poartă o pereche acceptabilă de cizme! Pe ăia în adidași îmi vine să-i calc cu tramvaiul...

Dar, revenind la brazi, cât de nașpa e să îți cumperi brad artificial, dacă ții cu tot dinadinsul să ai copac în casă? În primul rând, e mai ieftin! Nu am comparat prețurile de curând, dar pot să pariez că sunt brazi în piață care costă și de patru ori mai mult decât unul din plastic. În al doilea rând, e mult mai curat! Nu trebuie să aspiri pe urmă de trei ori covorul și să cauți acele cu lupa. Și, în final, e mai uman! Nu ucizi conifera care te ține-n viață, nu o chinuiești cioplind-o ca să stea în suport (și nici nu-ți bați capul căutând centrul de greutate de care să legi o sfoară ca să nu-ți stea pomul câș) și nu arunci sărmanul brad la gunoi după două săptămani! Chiar nu e destul că ne ștergem la cur cu natura? Hai, pe bune, dacă vrei miros de con, ia-ți un deodorizant de cameră și gata!

Un comentariu:

Unknown spunea...

Brad de plastic - 40 de lei
Brad natural in piata - 200 de lei

Durata de timp pana gasesti un brad de plastic: 2.5 ore

Durata de timp pana gasesti un brad natural la orice colt de strada: 10 minute daca ti-e lene.

De aspirat, tot tre sa aspir un pic si dupa bradul artificial, ca nu e chiar indestructibil la manevrare si plimbat prin casa.

Si o sa ma bucur sa il impodobesc si sa ii pun luminite, imbecila sau nu.