duminică, 8 decembrie 2013

Morbid, de duminică

E dumincă, ora 11:02 în România, 05:02 în Caraibe. Și văd chestia asta, și mă uit prost, nevenindu-mi a crede ochilor că așa ceva e pe bune.


M-am gândit să-i scriu omului, să-l atenționez că nu-i tocmai kosher să pui așa ceva online. Că e cel puțin sinistru să postezi o fotografie cu un câine mort și încă una cu groapa în care l-ai băgat. E adevărat că n-am ales cea mai sensibilă metodă și nici cele mai delicate cuvinte:


Cred că doamna din final a descris cel mai bine acest specimen autointitulat iubitor de animale. Trebuie să fi ori handicapat mintal ori chiar să fi cu adevărat disperat după adulație și atenție încât să arăți lumii așa ceva. Că omul a îngropat câinele, okay, e decent! Dar de ce trebuia să ne arate și animalul? Nu l-ar fi crezut prietenii că a facut un astfel de gest sau ce? Păi, zice el, ca să ne exemplifice că în România e de căcat. Să mori tu! Eu în ultimii aproape 31 de ani de existență am trăit într-un univers paralel în care nu putrezesc stârvuri de căței și pisici pe stradă! Ești retardat?!

Dragi iubitori de animale! Sunteți demenți! Una e să-i dai unei pisici un bol cu apă sau să îi arunci unui câine oasele care ți-au rămas de la masă sau chiar să le cumperi o mână de boabe uscate de 2 lei, și alta e să-ți dedici întreaga viață încercând să salvezi fiecare pui de câine pe care-l vezi! E o limită destul de evidentă între fanatism și sensibilitate, iar mulți dintre voi o încalcă la modul grav, ca apoi să vă plângeți ca restul comunității nu empatizează. NORMAL că vecinul, mai țăran și mai needucat din fire, o să vă trimită în morții vostri când vă comportați ca niște bolnavi mintal! Mi-este mie greu să vă înțeleg atitudinea extremă, d-apoi unui ghiorlan care a fost învățat că animalele există numai pentru a fi folosite - de mâncat, de păzit curtea, de vânat șobolani ș.a.m.d.!

Cum am zis și-n comentariul ăla, scuza cu awareness-ul, cu hai să-i atenționăm pe oameni despre ce se întâmplă, pur și simplu nu mai ține. Știm toți ce se întâmplă și nu e nevoie să ne înțepați în continuu, să ne băgați pe gât poze cu animale schingiute sau să ne asaltați cu tot felul de cauze! Ne forțați să vă tolerăm, apoi să vă scoatem din liste fiindcă ne aduceți la exasperare - NU TOȚI TRĂIM CA SĂ SALVĂM CÂINI ȘI PISICI! Și, în același timp, chiar dacă nu o facem, NU ÎNSEAMNĂ CĂ NU NE PASĂ SAU CĂ NU VREM SĂ AJUTĂM! Nu este atât de greu de înțeles, așa că învățați dracului odată cum să vă prezentați doctrina fără să-i înstrăinați pe singurii alți oameni (în afară de ăia din cercul vostru) care v-ar putea ajuta! În mod complet ironic, ne lipiți câte-un animal rănit în feed cu textul "Uite ce se întâmplă! Hai să zicem lumii!" și când feedback-ul e negativ, răspundeți prin a ne bloca și a ne cataloga drept insensibili sau, cum mi s-a spus, "critici din spatele tastaturi" sau guri rele, încurajându-vă tot voi pe voi. Păi dacă voi vreți să fiți doar cu voi și dacă orice alt tip de individ nu e binevenit, care mai e faza cu "Uite ce se întâmplă"? Vă atenționați între voi, tot voi care sunteți atât de conștienți de realitatea amară? Ăsta deja e un alt nivel de nebunie... Hai cu unfriendu' că deja am obosit!

12 comentarii:

Anonim spunea...

marinarul tot marinar ramine oricite studii face! poate ar fi mai bine sa ramii in Caraibe,in Romania iti cam "intoarce nasul" tot ce vezi, dar sti stimate domn? nu esti obligat nici sa te uiti, nici sa faci comentarii dure! nu stii niciodata ce iti poate rezerva viata!

Anne spunea...

Imi pare rau...dar morbid esti tu!Ai fi socat daca ai afla pentru cat de multe lucruri si fapte traim noi acei iubitori de animale pe care ne faci cum iti vine la gura...De fapty asta este problema...unii ca tine trancane, se dau destepti si tin lectii altora...si doar atat! Altii ca Mihai atunci cand vad...mai si fac ceva! A ingropat bietul animal ajuns in strada din cauza unora ca tine care nu suporta sa li se strice duminica cu imaginii triste...si a facut poze ca sa zgaltaie ceva din constiinta concetatenilor lui.Daca a mai ramas ceva constiinta!Judecand dupa reactia ta...tie nu ti-a mai ramas decat egoism si egocentrism trist si stupid!Esti mic rau de tot mai bloggerul lu'peste!Ia sa vedem...dai drumul la comentariu?Daca nu (fosrte probabil) amandoi vom sti si cat esti de las!!!!

Anonim spunea...

Chiar daca e morbida poza si unora nu le-a picat deloc bine , este bine ca a postat , poate fi un caine pierdut , de care stapanul sa nu mai stie nimic ... nu e ok sa afle asa ca i-a murit animalul dar nici sa traiasca cu gandul ca nu stie nimic de el si nu va afla niciodata ... te inteleg ca nu-ti place sa vezi asa ceva , nimanui nu-i place dar e o realitate.

Tomcat83 spunea...

Laș? Eu? Cuvinte mari din partea unor oameni care comentează din anonimat, în mod ironic, fără să mă cunoască.

Anonim spunea...

Si ai gasit subiect pe ziua de ieri,nu-ti prieste soarele sau ce?te-a deranjat poza..?ti-a zgaraiat retina si nu mai poti purta ochelari de soare??pe tine chiar te citeste cineva?

Tomcat83 spunea...

Da.

Nu port ochelari de soare, fiindcă port de vedere cu lentilă heliomată.

Și aparent da.

Rândul meu: tu nu știi să dai Space după ce ai pus semn de punctuație?

SemyazaAngel spunea...

Domnule draga acest site numit facebook este un site de socializare ,Deci nu va convenea pur si simplu nu va uitati ,Da dee mai bine facem o postare despre un subiect fierbinte dar despre care nu stim nimic ,Facem si o generalizare asa ca da bine ,Doar ca ai luat teapa . Probabil o sa castigi niste animal haters ca cititori si atat ,Ce sa spun aceasta postare te-a deranjat printre postarile cu mosuleti si reni ,Penibil.

Tomcat83 spunea...

Dragă SemyazaAngel,

Am discutat despre acest aspect al site-ului de socializare chiar azi-noapte, cu un coleg de blog de pe Palme Intelectuale - un alt individ care, ca și mine, îndrăgește animalele. Subiectul era fix ăsta: când și mai ales cum este corect să avertizezi lumea despre asemenea probleme. Îmi spusese că postase un filmuleț despre cum sunt jupuite animalele pentru blană - un clip cel puțin șocant, pe care eu încercasem să-l văd din alte surse, dar nu am reușit să-l urmăresc până la capăt. Concluzia la care am ajuns a fost că este o diferență: un clip cu descriere si AVERTISMENT, care îți zice din start că urmează să vezi ceva cutremurător, este cu totul diferit de o poză (sau mai multe, căci ăsta nu este singurul caz și nici prima mea intervenție în acest sens), care pur și simplu îți apare în față, fără să vrei și fără s-o cauți în mod special. Ca să ne lămurim, eu nu am intrat pe pagina omului și nu m-am uitat la ce a postat fiindcă nu-s masochist; pozele mi-au apărut în news feed singure.

Ceea ce mă uimește cu adevărat și mă revoltă în același timp, este faptul că o comunitate întreagă mi-a sărit în gât fiindcă l-am jignit pe autorul fotografiilor, scuzându-l sub diverse pretexte, deși toată lumea e de acord că nu e tocmai deșteaptă mișcarea lui, dar NIMENI nu a încercat să-i spună cu frumosul că nu așa ar trebui să acționeze.

Și la partea cu generalizarea te înșeli și asta e evident pentru toată lumea, mai puțin pentru grupulețul vostru de binevoitori și sfinți. Vi se tot repetă că aceste critici nu sunt generate din antipatie, ură sau alte sentimente negative față de animale, ci față de voi și cum puneți voi problema.

Nici animal haters nu există. Există doar oameni needucați sau prost-educați, care oricum nu pun piciorul pe-aici. Stai tu liniștită - nu fac eu avere pe barba voastră sau pe un subiect atât de banal. Cât despre Facebook... Nu știu, eu intru pe site ca să ma informez, să discut și să mă relaxez, nu să mă deprim la un șir de poze cu animale schingiuite sau să plâng alături de alte 30 de persoane peste poza unui câine mort. Acum, care din noi e anormal?

Unknown spunea...

Andrei, imi permit sa las un comentariu aici ptr.ca probabil nu ai mai apucat sa citesti restul comentariilor postate la poza incriminata...ideea era ca ai exagerat un pic cu aceasta inversunare a ta impotriva unui om pe care nu-l cunosti! Am spus ca Mihai este un om cu minte de copil si ma refeream la propriu. Daca ai fi urmarit activitatea lui pe facebook, ai fi stiut deja ca el este un copil crescut fara familie, intr-un camin si ai mai fi aflat ca a urmat o scoala speciala ptr.persoane cu dizabilitati! Jignirile tale aruncate poate prea usor au lovit o persoana care chiar are un handicap! Mihai posteaza zilnic poze care reflecta viata lui, cateii si pisicile cu care imparte apartamentul, cafeaua pe care o face dimineata ptr.colegul de apartament, vecina care a fost operata la picior si vizitata la spital zi de zi pana la externare, etc. E modul lui copilaresc de a impartasi micile amanunte din viata sa celor pe care-i considera FAMILIA sa de pe facebook !!
El mai mult decat oricare alt om empatizeaza cu orice fiinta aflata in suferinta, tocmai ptr.ca a fost un copil al nimanui iar faptul ca a ingropat un caine gasit mort pe strada nu poate fi blamat!! A pus poza pe facebook, so what?! Era un catel intins pe trotuar, unde-i indecenta sau morbidul?! Chiar asa sensibili am ajuns de nu mai suportam realitatea? Oricare dintre noi daca am fi trecut pe acolo ,am fi intors capul intr-o parte si nu ne-am fi deranjat sa punem mana pe acel caine si sa-l ingropam, asa ca hai sa nu mai facem pe domnisoarele scandalizate si sa nu mai jignim acest baiat cu suflet inocent!! Sunt destule lucruri frumoase de vizualizat pe facebook, nu te obliga nimeni sa privesti o poza daca nu doresti!!

Tomcat83 spunea...

Da, mi s-a spus de vreo 3 ori și am înțeles din prima. Ba chiar mi-am amintit că l-am și cunoscut la un moment dat. Nu am o problemă personală cu el - nu sunt complet lipsit de empatie și înțelegere, în ciuda celor vehiculate aici și pe Facebook. Am totuși o problemă cu voi, care în loc să-i spuneți că nu a procedat cum trebuia, m-ați atacat pe mine fiindcă am îndrăznit să-i atrag atenția. Stilul meu, evident, nu e cel mai subtil și delicat, dar consider că unui om cu probleme trebuie să-i explici (dacă pot folosi cuvântul ăsta) într-un mod cât mai aproapiat de cel pe care un străin l-ar folosi. Fiindcă altfel îl ții în palme, într-o bulă închisă și când unul ca mine apare și-l ia la șuturi, dă săracul - neobișnuit fiind - în depresie sau mai grav.

Îmi pare sincer rău pentru situația lui și pentru faptul că l-a afectat atât de tare ce cred eu - un străin - despre postarea lui înmormântarea animalului. Nu regret totuși faptul că, între timp, acest demers și-a schimbat ținta datorită refuzului vostru, "prietenii" lui, de a coopera. Cât timp voi mai primi în feed poze cu animale moarte, voi continua să atac genul ăsta de atenționare și genul vostru de grup, chipurile sensibil.

Unknown spunea...

Eu nu te atac deloc pe tine, doar am incercat sa-ti explic modul de gandire al lui Mihai, asa cum il inteleg eu! Spui ca trebuia sa-i atragem atentia ca n-ar fi trebuit sa posteze acea poza...pai este prima oara cand Mihai posteaza o poza de genul acesta, el in general posteaza animalute vesele ,ale lui sau ale altora! A fost o intamplare acum, a gasit catelul si ptr.ca nu l-a putut ajuta mai mult, macar l-a ingropat..atat...si a pus 2 poze. Eu nu pot sfatui pe nimeni ce sa afiseze pe wall, cred ca suntem liberi sa facem cum credem de cuviinta fiecare, nu cred ca a gresit cu nimic, poza nu m-a deranjat vizual...asta nu inseamna ca nu respect si punctul tau de vedere, nu suntem toti la fel, pe tine te-a deranjat si i-ai spus-o...probabil daca o faceai pe un ton mai putin rautacios, totul ar fi fost ok! Nici mie nu-mi plac pozelele cu animale agresate si am vazut destule postate de prieteni, la unele nici macar nu m-am putut uita, insa nu i-am condamnat ca le-au postat, pana la urma a fost o forma de informare, altfel nu as fi aflat despre astfel de atrocitati! Am vizionat si filmuletul despre care spuneai, cu acei catei jupuiti de vii( ptr.a li se folosi pielea la fabricarea UGG-urilor false, made in China)si mi-a ramas imaginea aia in cap zile in sir ( l-am injurat putin in gand pe cel care mi-a trimis filmul pe mail) dar pana la urma nu m-am suparat, e o realitate despre care nu as fi aflat niciodata si macar stiu ca nu voi cumpara in viata mea cizmele alea oribile UGG .In rest,asta-i viata, astia-s oamenii, diferiti, colorati, frumosi, nebuni, etc....Nu mai revin cu alte comentarii, asa ca iti urez toate cele bune!:)

Tomcat83 spunea...

Din comentariul ăsta eu înțeleg așa:

Mihai e o persoană minunată și poza e un incident separat, fără precedent, așa că e scuzabil. -- Nu, nu este. În cel mai bun caz, este explicabil și, așa cum văd, necorectat.

Și da, am fi putut să-i explicăm că nu e bine să pui câini morți pe pereți, dar pe noi ne deranjează. -- Pe mine mă deranjează și am spus-o în mod repetat. E o alegere pe care o faci, să te uiți sau nu la astfel de imagini, îm momentul în care ai de ales. În cazul ăsta nu am avut și asta nu e corect.

Lăsându-mă pe mine la o parte, oare ce impresie ar avea unul din copii voștri despre chestia asta? Cum ar înțelege-o el? Uite, mami, cuțu mort. Uh...!